Silviu Matei

Sunt Silviu Matei, medic veterinar, voluntar în campanii de împădurire de peste 9 ani, născut și crescut la doi pași de Parcul Plumbuita, aici în Sectorul 2.

Ca medic veterinar, înțeleg importanța naturii și beneficiile spațiului verde asupra sănătății noastre.

Și tocmai pentru că am văzut degradarea Sectorului 2 din ultimii ani, am decis să mă lupt pentru creșterea și protejarea fiecărui metru pătrat de spațiu verde.

Am fost și eu dezamăgit și frustrat de cum administrația actuală tratează spațiul verde ca pe un ‘teren de vânzare’. Un ‘teren’ mai valoros pentru construcții imobiliare sau betonări.

Comisia Europeană recomandă 26 mp de spațiu verde per cap de locuitor,
Organizația Mondială a Sănătății zice 50 mp.
Sectorul 2 ne oferă azi nici 13 mp și este pe ultimul loc din capitală.

Pe lângă curățenia atât de necesară în sectorul 2, am identificat următoarele priorități și proiecte necesare:

  • Să oprim defrișările și să avem grijă de spațiul verde. 
  • Să implementăm un recensământ al spațiilor verzi și al arborilor
  • Să oprim toaletările anapoda, betonările în plus care sufocă puținul spațiu verde și arborii 
  • Să creștem de la 12.43 mp/ cap de locuitor de spațiu verde la 30 mp.
    Astfel încât fiecare locuitor din sector 2 să aibă acces la un spațiu verde, la cel mult 10 minute de casă.
  • Să întreținem temeinic spațiul, colaborând cu ASoP, Asociația Peisagiștilor din România și cu grupurile civice din cartierele sectorului. Scopul este să protejăm ce avem și să investim cu cap unde este necesar.
  • Trebuie să salvăm parcurile actuale și să reparăm urgent starea celor lăsate în paragină. Parcul Lunca Florilor, Insula Plumbuita, Parcul Sticlăriei și Parcul Verdi au fost complet ignorate și devin încet-încet un focar de mizerie. În plus, nu sunt sigure pentru oameni și copiii lor.
  • Știm că circa 3000 de copii se nasc anual în sectorul nostru. Pentru fiecare din ei, vreau să lansez programul “Un copac pentru copilul tău” ca să le dăm șansa de a crește într-un oraș mai verde și cu un aer mai curat.

Dacă există un copil în cartierul Andronache / Barbu Văcărescu / Iancului fără un spatiu verde unde să se joace asta contează pentru mine, chiar dacă nu-l cunosc.

Dacă există un vârstnic fără o bancă unde să se așeze pentru a-și trage sufletul la umbră, asta mi se pare nedrept pentru că spune multe despre felul cum Primăra își tratează oamenii. Dacă există un parc neîngrijit în sector, atunci voi fi acolo.

Proiectul meu sunt oamenii și natura din jurul lor.

Voi fi și eu tată într-o zi și mă gândesc dacă aș vrea să-mi cresc copiii unde locuiesc acum în sectorul 2. Pentru familia mea și pentru noi toți, am decis să mă implic.

Urmăresște și prezentarea video.