Matei-Petre Predescu

Sunt Matei Predescu și am 37 de ani.

La fel ca unii dintre voi, poate - și eu am fost tentat să plec din țară, așa cum au făcut-o prietenii mei care acum sunt stabiliți prin toată Europa.

Impresia lor dar și a mea era că în administrația publică de la noi șmecheria și furtul sunt norma, nu excepția.

Cu alte cuvinte, dacă faci parte din găștile potrivite, ești realizat. Dacă nu, ghinion, tragi cum poți să te descurci.

Practic, m-am confruntat cu 2 opțiuni: fie plec din țară, fie rămân și lupt să schimb ceva. Am simțit că lupta generației mele este să schimbăm clasa politică și, treptat, și societatea ca întreg. Nu putem privi clasa politică și societatea separat pentru că legile, proiectele, hotărârile luate de ei ne afectează viața zi de zi. Însă când șmecheria, abuzul, furtul sau discriminarea fac legea, atunci e timpul pentru o schimbare majoră. Și pentru că simt că schimbarea ține într-o anumită măsură și de mine, am decis să mă implic și să încerc să fac o diferență. Voi începe cu activitatea mea de Consilier pentru Primăria Sectorului 2.

Voi lupta pentru a operaționaliza și a pune la treabă Poliția Locală care trebuie să ia sectorul la pas, stradă cu stradă. Doar așa poate Primăria de Sector să cunoască problemele cartierelor, dar și să acționeze ca o interfață între instituția abstractă a Primăriei și oameni.

Atribuțiile poliției locale sunt deja prevăzute în Legea 155/2010. Mai jos am redat cele mai importante atribuții de care mă voi asigura că se întâmplă:

  • Să opereze ca un punct de contact direct cu cetățenii: pot prelua sesizări, pot informa oamenii, pot asigura un contact uman între Primărie și oameni
  • Să asigure siguranța, ordinea și liniștea publică și să aplice sancțiuni unde este nevoie
  • Să identifice vehicule abandonate în vederea ridicării. În sectorul 2 sunt sute, poate chiar mii de mașini abandonate. Ridicarea acestora creează în timp record locuri de parcare, ceea ce are un efect pozitiv în lanț și asupra altor probleme, cum ar fi parcarea pe trotuar, pe treceri de pietoni, etc.
  • Să identifice terenurile insalubre în vederea igienizării. Terenurile virane sau cele neîngrijite de stăpâni sunt invitații la aruncat gunoaie, pot deveni focare de infracționalitate, pot găzdui ambrozia alergenă etc.
  • Să identifice clădirile abandonate și să clarifice situația lor legală. Clădirile abandonate sau neîngrijite de stăpâni dăunează comunității. Clădirile vechi pot fi înscrise într-un program de reabilitare cu asistență de la Primărie, iar clădirile abandonate pot fi reconvertite în centre culturale, de antreprenoriat, etc. de care să beneficieze comunitatea locală.
  • Să identifice locurile unde se pot amenaja spații verzi.
  • Să identifice orice probleme ce țin de responsabilitatea Primăriei de sector, dar care nu sunt sesizate de nimeni, fie din dezinteres / din resemnare / din neștiință.

În acest moment, spațiul public este perceput ca al nimănui și este tratat ca atare. Însă este locul unde ne trăim mare parte din viață și trebuie să ne deservească nevoilor noastre. Acum este foarte ieftin să îți bați joc de spațiul public, să arunci gunoaie pe jos, să nu strângi după câinele tău, să îți abandonezi mașina pe un loc de parcare public sau într-un spațiu verde care nici nu este parcare.
Disprețuind acest spațiu public înseamnă că ne disprețuim reciproc.

Eu îmi doresc să creez un simț al răspunderii pentru acest spațiu care nu, nu este al nimănui, ci este al nostru. Al tuturor.