Alexandra Chirilă

Sunt Alexandra Chirila. Am crescut într-un cartier de case vechi din Constanța, unde mă plimbam cu orele când eram mică, admirând casele cu înflorituri la geamuri, coloane trifoiate și fațade sculptate, încercând să ghicesc ce povești ascunde fiecare. De peste 25 de ani admir arhitectura caselor vechi și modul în care spațiul urban ne organizează viețile și dă un sens trecerii timpului.

Când vizitez alte orașe din Europa admir, de multe ori cu invidie, ce bine știu ei să le pună în valoare. Cred că o primărie poate fi evaluată foarte simplu după acest criteriu – cum știe să conserve și să exploateze patrimoniul istoric și cultural, să-l integreze, să-l utilizeze și să-l ofere înapoi locuitorilor și turiștilor.

Deși am absolvit Facultatea de Litere (olandeză - engleză) și am profesat într-o corporație multinațională, pasiunea a triumfat – și am devenit ghid de turism. De peste 5 ani le arăt turiștilor străini Bucureștiul și aud mereu același lucru:

„Aveți un oraș minunat, însă este inadmisibil cum lăsați să fie distruse atât de multe clădiri vechi, cum le demolați sau cum le lăsați în paragină și în mizerie. Este inadmisibil să existe atâta nepăsare din partea primăriei.”

Aceste observații sunt ca o lovitură care doare. Pentru că e adevărat.

În Consiliu, voi lupta pentru revigorarea zonelor istorice ale Sectorului 2: Moşilor Vechi, Armenească, Mântuleasa, Mătăsari, Grădina Icoanei, Foişorul de Foc.

Putem transforma Sectorul 2 în “capitala” turistică şi economică a Bucureştiului, dar pentru asta este necesar:

  • să inventariem și să transparentizăm patrimoniului primăriei Sector 2,
  • să ocrotim clădirile istorice și specificul fiecărei zone protejate,
  • să dezvoltăm un program realist de sprijinire a locuitorilor pentru refacerea fațadelor,
  • să refacem aliniamentele stradale și trotuarele degradate,
  • să creăm circuite turistice în interiorul sectorului 2, accesibile pietonilor și bicicliștilor.

Cred că fără poveștile și emoțiile care o însoțesc, Roma ar fi doar o grămadă de bolovani. Fără încărcarea istorică de care amintesc clădirile sale, Viena ar fi azi un oraș banal, cu aer industrial. La fel și casele vechi din București nu sunt niște ruine, ci sunt oamenii care le-au călcat pragul și poveștile lor care au construit acest oraș.

Valoarea acestora merge dincolo de valoarea terenului pe care sunt construite, dar asta doar dacă știm să le spunem povestea mai departe.

E timpul să le punem în valoare și să le readucem la viață.

Urmărește și prezentarea video.